L'Aleixar dins el mon de l'Islam.
Josep Pàmies i Miguel Giribets




Un recorregut per l'Aleixar musulmà. Zona 3


LA RÀPITA

Un possible assentament de "rabits"

 Seguint l’obra de Pere Balanya i Abadia i el treball comentat de forma genèrica, un dels assentaments primers que fàn la gent de l’Islam són les torres de guaita i le ràpìtes, per a passar posteriorment a fer els tancaments que definiran la població, cases senyorials, zones de la població rural i/o ramadera, agrícola, industrial, etc.

A l’Aleixar, sempre hem conegut la primera entrada al  poble com “La Ràpita”,  sense que aquest mot  hagi estat escrit enlloc com a nom propi del carrer. Un exemple el tenim el la “recana” (una de tantes) que es passa a l’Aleixar l’any 1740. En ella es detallen els impostos i rendes que es paguen per les cases ubicades en  carrers i places, en el “esparregats” (disseminats) que hi ha el poble (els masos) i els “emoluments”. En cap d’aquests apartats es fa menció a carrers com “La Ràpita”, el Carrer de Fora, o el  Raval de Baix, llocs on sí que hi trobem restes de murs de clara cultura àrab, o les cases comentades en la zona 2) del  Raval, avui Raval Alta.

En aquest carrer conegut popularment per La Ràpita -avui de Josep Guardiola-  es poden veure  al entrar cases a banda i banda de amb data (suposem  de construcció) de la segona meitat del segle XVIII i del segle XX i  posteriorment, en anys recents s’ha clòs bona part del carrer amb  noves construccions. Construcciones fetes sobre horts i magatzem propietat del llinatge del Guardiola, coneguts a l’Aleixar com de “Cal Fernando” , propietaris encara de les cases en forma de mitja lluna i hort tancat que veieu en el plànol.

Aquesta zona formada per “Cal Fernando” i l‘edifici que es veu en la part alta de la foto, és una zona d’edificis al·legòrics a “la Mitja Lluna”. Hi són presents els quarts Creixent i Minvant, la lluna Vella i la lluna Nova.

 Un hort i dependències, podrien donar cabuda a un edifici de “ribats” (una mena de monjos gerrers del Islam, al igual que els cristians que també tingueren el seus) destinat a crear l’estructura necessària per bastir la nova població-. Nova població, o reutilització de la ja existent?. Ja ho anirem veient.

PART ALTA en la foto. enllaça en línia recta amb les tres cases següents del Carrer de Fora. Les tres, amb murs de més de 60 ctms. Darrera seu, els horts.



Les 4 fases de la Lluna . A l’esquerra, quart minvant, lluna Nova i quart creixent. Es marca en el terra la zona on fins fà poc hi arribava l’edifici. A la dreta La Lluna Vella o Plena




Tancament de l'hort  de la casa. Novament veiem anivellacions fetes amb filades planes de pedra


 Més anivellacions fetes en el pujador d'entrada la casa construïda -suposem- sobre una antiga edificació. la casa actual, és d'estil Neoclàssic. Avui allotjament rural

No hay comentarios:

Publicar un comentario