El llogarret de Mascabrers
Miguel Giribets



Els crims de 1861 i de 1928


Per escriure les línies que segueixen ens hem basat en "Clau, revista de cultura, El llogarret de Mascabrers, terme de l'Aleixar, Albert Manent"



En Mascabrers va tenir lloc un terrible crim al 1861. El 30 de juny va ser assassinada Teresa Anguera i Gebelli, filla de Francesc Anguera, de Cal Tonis; la mare era de Cal Baiona. Tenia 17 anys i era una dona molt bella. Estava esperant que els seus pares tornessin de missa quan va sortir al camp i va ser sorpresa per dos pretendents despitats, que la van matar a ganivetades i la van rematar amb una pedra; el ganivet, ple de sang, va quedar com a testimoni del crim. Possiblement va ser violada: la noia portava una poma a la boca perquè no cridés. Quan la van enterrar, en el taüt no va poder doblegar un braç i això va ser interpretat per la gent com que demanava justícia. No obstant això i contra tota lògica, el seu pare no va reclamar la intervenció de la justícia i el crim no es va aclarir mai. Una de les hipòtesis és que els dos assassins, veïns de l'Aleixar, es van trobar amb el pare pel camí i el van amenaçar perquè no els denunciés. Per si això fos poc, salta a la vista una altra contradicció: si els assassins mai van ser trobats, com se sap que eren dos aleixarencs despitats?

Un altre crim horrible es va produir al 1928. Pel que després es va anomenar "la caseta del francès" vivia una persona d'aquesta nacionalitat que havia fugit de la primera guerra mundial perquè no volia matar ningú. Era molt catòlic i sempre anava a missa al mas de l'Anguera. Va ser atacat i mort per un pastor que treballava per al carnisser Ferran de Vilaplana.


El pou que, segons la llegenda, vessa sang. Estat actual

No hay comentarios:

Publicar un comentario