Els jueus a l'Aleixar, segons Gabriel Secall.
3. Inmigració de les famílies jueves
3. Inmigració de les famílies jueves
No ens allargarem gaire sobre el tema de la inmigració que, de manera constant, es fa palesa entre alguns jueus de les comarques tarragonines (…). Si més no, però hi farem referencia exposant alguns casos concrets amb que ens hem trobat.
No sabem els avantatges que els jueus podien tenir canviant de senyoriu i canviant de domicili, malgrat el que s’hagi pogut dir en termes generals. Ells ho devien tenir ben clar, però, en canvi, nosaltres, per ara, encara n’ignorem les condiciones concretes. D’altra banda hi ha moltíssims documents que parlen de fer tornar als jueus reials al seu origen, d’on s’havien abstentat. Pel que sembla als llocs de senyoriu, els tractaven una mica més bé, ja que, d’entrada, sabien amb anterioritat els impostos que els calia satisfer. Sigui com sigui, com també hem pogut constatar, no hi ha mai fugides massives de jueus d’un lloc cap a un altre. Però, la cosa certa es que existí la inmigració constantment. (…) Un cas d’inmigració se’ns presenta amb Mosse Cap, que vivia a l’Aleixar ja el 1349, i havent passat una temporada fora, se’l considera nouvingut el 1351, moment en que figura com a hereu dels béns d’un parent seu, difunt. Sabem que el 1356 encara residia a l’Aleixar, i que, el 1361, ja estava domiciliat a Barcelona. De casos com aquests, en que es produeixen anades i vingudes, hem vist un bon nombre, entre els jueus tarragonins.
També tenim el cas de Salomo Adret, que residia a l’Aleixar ja al 1345, però cap als voltants de 1368 ja es trobava residint a Cervera. I el 1375 es tornà a establir a l’Aleixar.
Contràriament, cap al 1341 tot un grup de Valls emigraren cap a l’Aleixar, i durant algun temps paguen les quísties a l’aljama de Valls. Aquestes famílies inmigrades foren: Regina, vídua de Boniua Cap, la seva germana Astruga, vídua de Maymo Abraham, juntament amb els seus fills Abraham Maymo i Isach Maymo, i Anoch Adret.
Encara d’aquests temps poder citar les anades i vingudes, d’Aster, vídua de Maymo de Narbona i el seu fill Isach de Narbona, una de les famílies més preeminents de Valls. Entre el període 1340-1344, Aster i el seu fill viuen temporades a Valls i temporades a l’Aleixar. I, essent registrada a la comunitat de l’Aleixar, tenia encara casa a Valls.
Cap al mes d’octubre de 1351, sembla que, Isach de Narbona, s’estableix definitivament a l’Aleixar. És el moment que, Liria, la seva muller, ven la casa que tenia a Valls.
Jueus. Quadre de la catedral de Tarragona |
No hay comentarios:
Publicar un comentario