Els jueus a l'Aleixar, segons Gabriel Secall.
2. Recull breu de toponímia medieval
En estudiar aquesta comunitat fincada a l’Aleixar, hem topat amb una sèrie de dades lligades amb personatges diversos que habitaren en aquesta vila a l’època medieval, així com un bon nombre de noms del seu terme.
Aquestes dades provenen dels documents que fan referencia a vendes de terres de conreu. Tenim, doncs, que el 1351 se’ns cita el Camí de Tarragona i el Camp de les Baques, citat encara el 1443. També de l’esmentat any 1443 el Camí de l’Alforja, la Sort de les Planes, els Horts de Sant Blay (els quals afrontaven amb el camí de Sant Blai), el Bosch de la Fulleda, la Vinya dels Pegesos, l’Hort del Molí, i el Camí de Vilaplana, no cal dir.
Del segle XIV, és a dir, del 1348, s’assenyalen terres als llocs del terme de l’Aleixar, denominades: la Cantala Veyla, el Ferreginal i Les Planes. El mes de juliol de 1399, un veí de l’Aleixar, Balaguer Bruch, que tenia un germà a Reus, Fra G. Bruch, donà a millorament un mas anomenat d’en Gayo. El donà per un termini de deu anys a un tal P. Gisperol, i tota la seva família, una part de la qual vivia a Vilaplana. Sabem per aquest arrendament que la finca en qüestió tenia boscos i deveses i que era situada a la Vall de la Selva. N’obtenien blat, llegums, glans, figues, prunes, avellanes i nous.
També el 1399 se citen terres a la partida dels Clots. El 1360, Salomo Adret, de l’Aleixar, trafica en la venda d’un hort conegut com a Hort dels Pujols. El 1375, Isach Leo, del lloc, compra a G. Calbó un hort franc que afrontava amb la Resclosa del Torrent. Per aquests temps també es féu una venda d’un altre hort, el qual afrontava amb el de J. Venreyl, amb el de P. Martí, amb el de P. Mora i amb la Cequia. Pels voltants del 1360, semblantment, un jueu de l’Aleixar dit Isach de Tolosa vengué una vinya, al terme de l’Aleixar, situada al lloc conegut per Les Costes, que limitava amb la de G. Siurana, amb la de G. Vilar i amb la de la vídua de P. Gilabert.
Uns anys abans, el 1359, Isach Abraham Monso, de l’Aleixar, estableix una terra de conreu al terme de l’Aleixar, al lloc denominat Puig d’en Bocona, nom que, segons hem pogut constatar, encara és vigent als nostres dies.
Com a cosa natural, en totes les èpoques, moltes de les partides han pres, a vegades, el nom del seu propietari, sobretot si aquest era prou influent. Els Bocona, fou, en aquest cas, un llinatge força arrelat en aquesta vila, durant els segles XIV i XV i fins i tot segles més endavant. Alguns Bocona foren personalitats locals, per tal com ocupaven càrrecs de Batlle, i de jurats d’aquella universitat. Tenim per exemple, el cas de Raimon Bocona, jurat a principis del segle XV. (…)
Document del 1392 que esmenta dos conversos de Barcelona que vivien a l'Aleixar (foto Gabriel Secall) |
No hay comentarios:
Publicar un comentario