Els jueus a l'Aleixar, segons Gabriel Secall.
1. Resum históric
La vila de l’Aleixar és situada entremig de les estribacions de la serralada de la Mussara, en una vall ampla de la comarca del Baix Camp, com bona part del seu terme. Sembla que el seu topònim fou el de lloc fertilíssim i que l’Aleixar nasqué damunt de les seves runes, en el període de la restauració cristiana.
Aquesta vila apareix ja esmentada el 1184. En constituir-se el Comtat de Prades el segle XIV, aquesta vila en formà part, i tot seguit els contratemps de les restants viles del Camp, amb les quals formava comunitat, assolí, al segle XIV, una certa preponderància.
S’hi establí, sense cap mena de dubte, una jueria important, la presencia de la qual es féu palesa dins la zona coneguda avui per la comarca del Baix Camp. Segons sembla, com la majoria d’aquestes comunitats jueves escampades per la geografia tarragonina, el seu màxim esplendor es donà en les primeres quatre dècades del segle XIV. Amb tot, però, l’assentament de famílies jueves a la vila es perllongà fins a finals del segle XIV i part del XV, el qual assentament s’havia iniciat ja a les darreries del segle XIII.
Els estudis recents que hem dedicat per a l’aportació documental per a la historia dels jueus de les comarques tarragonines, ens ha demostrat que la jueria de l’Aleixar pot ocupar un lloc preeminent als annals dels jueus tarragonins. Vastíssim és el fons documental d’aquesta vila. (…)
Jueus. Quadre de la catedral de Tarragona |
No hay comentarios:
Publicar un comentario