Dolmen de Los Joncars


Coordenades:

latitud 41º12'15,96"

longitud 1º2'07,87"

El dolmen de Los Joncars


A la partida de "Los Joncars" trobem aquest dolmen. Crida l'atenció les grans pedres que el conformen, especialment una gran pedra a la part superior, el que el desqualifica com a caseta de pagés.

L'obertura del dolmen té aproximadament 60 cm. d'alçada i unos 50 cm. d'ample. L'interior es perllonga per uns 2,5 metres. El nivel energètic és de 3.000 bovis, que correspón als llocs d'enterrament.

Està orientat al Nord, curiosament el mateix que el dolmen que vàrem trobar al Camp del Vent. El nord coincideix amb la montanya de La Mussara.

Interior del dolmen


Els dolmens són caracteristics del Neolític i de l'Edat del Bronze, en unes dades que van del 4,000 al 1,300 a.n.e. Suposen la sedentarització de les comunitats humanes i l'economia productiva, agrària i ramadera.

Els enterraments són múltiples, entenent per això 'successius', en un nombre que pot anar d'una dotzena a un centenar d'individus. Aquestes tombes són pròpies dels membres de l'aristocràcia tribal, indicant un element de diferenciació social. Constitueixen el panteó d'un clan determinat de la tribu.

Es tria la roca com a habitacle dels morts buscant aixecar una obra sòlida, que venç el pas del temps, o, més exactament, aliena a l'esdevenir temporal.



No hay comentarios:

Publicar un comentario