Casetes de Pagés fetes amb volta de canó

Josep Pàmies



Al llarg del segles XVIII, i XIX, aparegueren a l’Aleixar una serie de construccions rurals en forma de casetasde pagès ( apart  de les masies ja existents) amb una certa personalitat, i que enriqueixen  l’urbanisme rural. Tot seguit exposarem les que fin ara hem vist

                          fetes amb Volta de Canó

Es tracta d’una construcció basada principalment en:

* dues parets laterals reforçades en alguns cassos pel seu anclatge dins un bancal, 
* una volta de canó que las uneix, i
* tancaments , algunes amb porta a la façana,  i la paret posterior.

De moment, incorporen las que hem trobat, pendents de si en surten més (el terme es gran i amb molta terra abandonada) per a incorporar.




CASETA DEL VERNET, a la partida PUIG DE BACONA 

Ubicada en Partida Puig de Bacona  i tocan a la Partida de Les Planes ( partides doc. Segle XIV)   la tenim enmig de zona boscosa orientada direcció Nord/Sud. S’hi i observa com la volta aguanta perfectament i com el mur posterior es va desenganxant de la volta.

Les seves  dades: N 41º 12’60” i, E1º 02’ 51”.Té les següents dimensions internes: Llarg 3 mts. Ample 2,20 mts i 1,70 d’alçària.


Observem un mur de reforç (part dreta foto)



               Mur del fons. S’està separant 




CASETA DELS “QUARTONS DEL MOSCA”, Partida Pagesos

En aquesta hi podem observar en una pedra de la façana la data de construcció. Es el 1860. Porta las inicials del qui era amo de la finca,  M.P. (Miquel  Pàmies, de “cal Mosca”). Interesant observar la perfecció  i distribució de les lletres i xifres, així com la primera lletra A. Si la observem hi veurem el símbol del mestre  de cases maçó. Un compás i l’escaire. Desconeixem si el senyor Miquel hi tenia cap relació amb el maçons que en aquella època vivien a l’Aleixar.

Les seves dades són:

 1. LLarg 3,90 mts
 2. Ample 2,30 mts
 3. Altura interior 1,85 mts

Orientació: Nord/Sud ( 170º)








CASETA DE “LA PUNTA”, (partida Pagesos)
        
Sembla ser propera la seva construcció a la que hem vist abans. Ens surt una datació entre 155/160 anys d’antiguitat. Les seves mesures sont:

1. LLarg 3,60 mts.
2. Ample interior, 2,50 mts., exterior 3,60 mts.
3. Altura interior uns 2 mts.


Façana principal. Hi ha al devant un espai  enrajolat





Espai interior




CASETA DE “LA COMA”

Com el seu nom indica, La Coma es un petit cim prop del poble; als seus peus s’hi troba una finca ( avui abandonanda) que gaudia d’una bassa amb aigua propia i una curiosa caseta inclosa en las “de volta” tot i que no s’ajusta massa a las anteriors. Vegem-la:
                     

Ja veiem el seu estat actual. La volta sembla feta inicialment amb mahons o rajoles, barrejades amb argamassa, conservant una volta.








LA CASETA DELS PRATS

Es tracta d’una construcción a mig cami entre cabana de terra (excavada al sauló) i consctrució d’obra vista. Té adosada una construcción prismática de grans pedres a la part de davant. Mig amadaga en una timba, de no ser per el seu propietàri l’Octavi Fons, no l’hariem trobat.

El lloc es ric en aigües i dotat d’una bona energía la cual cosa li proporciona un cert encant.






Vista des de l'interior





No hay comentarios:

Publicar un comentario