Conjunt de Rocanys
Josep Pàmies



Les Costes


És la muntanya situada a l’Est de l’Aleixar. Vista des de la població es la més alta que veiem i forma part del conjunt de Rocanys on hi ha el cim del conjunt, uns 576 mts.

Les Costes vistes des de la vila, són un lloc orientat a la posta del Sol en qualsevol època de l’any. No és estrany doncs trobar-hi construccions lítiques orientades vers l’ocàs en les tres posicions més representatives (240º hivern, 270º equinoccis i 300º estiu) així com túmuls  en la mateixa línia.


Les Costes


Tal i con veiem en la foto, si venim de la part dreta (Bosc de Baiona), ens trobem  en la part alta una llarga filada de pedres de grans dimensions perfectament col·locades i repartides des de l’esmentat bosc fins al cim de Rocanys. Aquestes pedres en part són visibles des de l’Aleixar en època d’hivern quan el fullatge minva. En veurem unes quantes.

                                                                                                                                              


Vista frontal




Sembla una cova, veieu en le següent foto el detall de l'interior





A part d’aquestes fites i construccions hi veiem també pedres que per la seva bellesa i intencionalitat ens fan creure eren llocs d’observació i/o de culte.

La primera d’elles, es troba quasi bé en el centre de la muntanya. Sembla un altar apte per a estudiar  diferents persones a la vegada el moviment solar. Veiem-lo:


Tres llocs per a asseure’s. El pal està estirat 1,50 mts


Al ser  un lloc d’energia positiva fa que en ell el cos es relaxi i hi estigui bé per tal de passar-hi una bona estona i reprendre el camí. 

Que fou un lloc d’observació, ens ho pot confirmar el taulell de la pedra principal on hi veiem un gravat que ens indica cims, rieres i/o camins que des d’ella es podien seguir. Aquest taulell, té unes m mesures aproximades  d’un 1,20 mts.  de llarg per uns 60 cmts. d’ample.

Ubicació: N 41º 12’ 17”, i E1º, 03’ 24”
Altitud: 394 mts.
Energia: 9.200 UB



Orientada vers els 300º, l'ocàs de 
l'essieu



Si seguim pujant en direcció NE, ens trobarem amb aquesta bella estructura. Una pedra pentagonal perfectament tallada i oberta per la base. No oblidem que la pentalfa, fou en èpoques del megalític considerada com la unió entre el cel i la terra i més tard, es considerà com la unió entre l’home i la dona. El fet  és saber si a partir d’aquesta unió està donant vida.



La pentalfa. Més avall es veuen d'altres construccions


Però hi ha més i mes coses per a esbrinar. Com són per exemple túmuls repartits en diferents indrets i ubicats a una alçaria que ronda el 400 mts. d’altitud. Tot això forma part d’un treball  pendent de fer amb el Miguel Giribets. Diferents troballes han fet que anem ajornant un dia i altra aquest estudi. Com a mostra, uns quants túmuls, alguns d’ells semblen intactes.



 Observeu la força del pèndul. Gir a l’esquerra (negativa)

Es tracta d’una zona rica d’aquestes construccions, normalment orientades a la posta del Sol d’hivern. Tot seguit un detall en un d’ells on hi ha mun petit orifici fet a la part baixa i orienada a 240º pel que just hi passa una càmera petita. Resulta interesant fixar-se en els detalls:




En un petit turó on es domina perfectament la vall, hi veiem una llarga filada de pedres que semblen en principi desmunts agrícoles o partions de finques rústiques. Al analitzar-les,  veiem que la intenció pot ser una altra cosa.





Restes d’una formació rectangular. l'Alzina- sorprenentment, és en un lloc d’energia positiva. No axis el clot.


Quasi bé i prop seu una llarga filada de pedres -a primera vista amuntegades- son coronades per formes circulars. Ens parlen d’alguna cosa més?


Cercle?, espiral?


El seu diàmetre s’apropa a 1,80 mts. en la part alta. La base és mes ample. Sembla intacte.

Ubicació:

N 41º 12’ 07”; E 01º, 03’ 19”
Altitud 379

Les Costes ens parlen d’art, estudi, llocs de repòs i d’enterraments. Tot un repte que si podem poc a poc esbrinarem.




No hay comentarios:

Publicar un comentario