Conjunt de Rocanys
Josep Pamies


Bosc de Baiona (vessant de Ponent)



El Bosc de  Baiona conforma una trilogia de muntanyes envolvents de l’Aleixar per la seva part Est. Bosc de Baiona, Les Costes i Rocanys, són un mateix nucli muntanyenc en el que els nostres avantpassats en cadascuna d’ells hi  deixaren petjada.
Començarem el nostre recorregut pel més baix de tots – i a la vegada més accessible- i en treballs successius hi anirem incorporant el altres. La nostra ruta ha començat prop la cruïlla de camins, en el punt en que el camí de les Fonts enllaça  amb el tallafocs de Rocanys.
I ho farem pel punt més alt del Bosc de Baiona on  hi trobem dues formes circulars. La més  gran clarament es defineix per si sola com una espiral. Un del signes més antics de la humanitat. 
La més petita mostra més deteriorament. Encarades les dues, van en direcció Est/Oest i la distància entre elles son 9 metres (9 passes).
Ambdues tenen com a element principal una forta energia negativa; en conseqüència, la vegetació en elles és pràcticament nul·la i si escadusserament és produeix, aquesta  acaba morin en formes recargolades. De tot això en aquest treball en veurem mostres.



1a. Espiral:

Il·lustració 1.  Espiral  i  vegetació
Té :
  • un diàmetre de 2 mts.
  • UB (unitats Bovis  2.700) una de les més baixes
Ubicació: 
  • N 41º 11` 49,74”
  • E 1º 03´ 15,97”
Altitud: 372 mts.



2ª espiral:

Il·lustració 2. En estat més deteriorat

* Diàmetre 1,50 mts
* UB, 3.200
* Ubicació:
-N 41º 11`49,85”
-E 1º 03´15,97”
* Altitud  373 mts.

Deixem ara el cim i anem vorejant la carena. A escassos  metres de la primera espiral hi veiem una formació de pedres grans que evidencien el treball humà. Mirat des de la part Sud, seria un conjunt impressionant en el seu temps. Avui denota l’enderroc però amb suficients elements per a estudiar-lo com veurem tot seguit.
La seves mesures s’apropen a :
  • Llargada 12 metres.
  • Ample 6 metres.
  • Orientat de Nord a Sud, en la part N. presenta una cavitat tapada per la  brossa dels anys i a la part Sud  encara i resta una obertura de grans pedres per on hi entra el sol al migdia.

Il·lustració 3. Clot tapat per brossa en la part Nord. Veieu com no hi ha vegetació i la que ha intentat fer-ho ja es veu com ha acabat. Al fons i part esquerra, es veu la pedra orientada al Sud. 


Il·lustració 4. Obertura al Sud
Ubicació:
  • N 41º 11`49 “
  • E  1º  03´17”
Altitud, 361 mts.
Energia UB: 3.400 al clot

Seguim resseguint la carena. A escassa distància ens hi espera una altra construcció a simple vista quadrangular si la mirem en N/S, encara que situats sobre ella i observant-la en direcció E/O veurem que té forma rectangular. Com a característica en la part central hi ha una forma quadrangular amb un petit regueró a la part Est. Recordem aquí l’antiga creença “... el morts, tenen set...” . La vegetació, com hem vist fis ara, s’ho passa ben malament. Veiem-la tot seguit:

Il·lustració 5.  El petit canal fer a la pedra, és a l’esquerra de l'imatge

Les seves dades:
  • Llarg ( N/S) uns 4 mts.
  • Ample, 3 mts.
Energia 3.800 UB.
Ubicació:
  • N 41º 11`50”
  • E    1º 03´ 17”
Altitud 360 mts.

Fins ara, hem anat seguit la carena del Bosc de Baiona. En el punt en que aquesta sembla desplomar-se i caure en picat hi troben una curiosa construcció  que  no parla d’obres funeràries. Tot al contrari, creiem era un lloc d’observació i d’estada. Es un conjunt format per unes grans pedres enginyosament col·locades i neutres d’energia (7.100 UB). Prop seu, una cavitat molt ben feta de pedres i oberta en direcció Est ens espera. L’energia d’aquesta cavitat, és la mateixa que trobem en les coves roges de la Font del Llop (els hi dediquen un espai especial), es a dir, 18.000 UB. 

Il·lustració 6. Vista lateral Est. Alçària 3.50 i ample pel davant  1,50 aproximadament




Il·lustració 7. L'estança. Té uns 2 mts. de llarg per 1,50 d'ample en mesures externes

Ubicació del lloc:
  • N 41º  11¨43”
  • E    1º   03´16”
Altitud  348 mts.

Una altra formació que tot indica fou lloc d’enterrament, es la que mostrem tot seguit:



Il·lustració 8. Tomba
Mesures
* Llarg 3,60 mts.
* Ample, 1’50 en la part central
* La part central (foto) és quasi be quadrada de 1,50 X 1,30
Energia, 3.400 UB
Ubicació:
  • N 41º11`46”
  • E 1º   03´18”
Orientació Est/Oest
Altitud 283 mts.

No massa lluny d’aquesta darrera, hi trobem un conjunt format per moltes pedres (algunes semblen trasbalsades de lloc) en las que hi destaca una gran pedra alçada del terra amb suport per tal hi entri la llum;  aquesta té  1,70 de llarg, per uns 60 d’ample i 1,50 d’altura. Darrera d’ella  en veiem una altra en forma de menhir o agulla d’uns 2 metres d’alçària És un dels llocs amb l’energia més negativa que hem trobat. La vegetació  que l’envolta pregona la mort. 


Il·lustració 9. Lloc de baixa energia
Ubicació:
  • N 41º 11` 37”
  • E    1º  03´16”
  • Altitud  350 mts.
  • Energia 2.500 UB 

En oposició a tot el que fins ara hem vist, aquests  constructors  ens deixaren pedres que senyalen vida. Val la pena estudiar-les ja que en el terme de l’Aleixar ni han d’altres i algunes de grans dimensions. La primera formació que  ara veurem, mostra la part més femenina preparada per a ser fecundada.  Ho fa en el dia i hora  en que la  força solar té  la  màxima potència. Serà en  solstici d’estiu, el  21 de juny a les 12 hores solars, quan el raig de Sol penetra totalment entre elles fins a tocar el terra sense  cap mena d’ombra.
 I al cap de 9 mesos neix la criatura. Li direm Primavera.

Il·lustració 10. La fecundació (pedrers neutres de 6.300 UB)
Mesures : 
  • Alçària 1,40 mts
  • Ample  uns3 mts. entre les dues
Ubicació: N 41ª 11´ 45”, i E 1º 03´ i 15”
Altitud 344 mts

I si aquesta darrera ens parla de fecundació en el solstici d’estiu, tot seguit el seu resultat. Un gran conjunt de pedres plantades en un primer nivell (rondaran el 8 mts. d’alçària)  preparen la base on si asseurà una segona construcció.
Aquesta  segona pren formes femenines en estat de donar vida, asseguda mirant la vall i amb les cames obertes. Veiem-les:

Il·lustració 11- Marge base amb formes corbes, li calculem uns 8 mts, d’alçària.

D’amunt d’ell i amb una petita terrassa aquest conjunt:

Il·lustració 12. Vida a la vall.

Es una meravella. El treball d’encaix de les dues pedres superiors, val la pena estudiar-lo. Son formes corbes que l’una encaixa perfectament en l’altra
Son fetes de pedra d’energia neutra que ronda les 7.000 UB.
Les mesures aproximades  son:
  • Pedra superior 90 cts. d’altura, 1,50 mts, d’ample i de fons uns 80 cts. en la part més superior,
  • Pedra del cos, al voltant d’1 metre d’altura
  • Braç , llargada d’1,20
  • Les de les cames ronden els 2 mts..
En total, un conjunt d’uns 5 metres. I la ubicació:
  • N 41º  11`44”
  • E  1º  03´15”
en una altitud de 348 mts.

Hi han més coses dins el bosc com poden ser pedres-cadira per a seguir els moviments solars,  pedres orientades a l’ocàs d’estiu, i d’altres.
Resumint. El bosc de Baiona, sembla ser un lloc funerari i de rituals en les part altes. Ens confirma que aquí també, els morts eren enterrats en els cims de les muntanyes, i que en la seva part baixa era objecte de seguiments solars.



LA VEGETACIÓ 

Ara,  un detall de com el tema comentat de les energies negatives afecten a la vegetació. Es el túmul esmentat en il·lustracions 3 i 4 vist des del Sud. No hi ha cap arbre recte; tots sembles voler defugir del lloc. Probablement tots acabaran morts i secs.



No hay comentarios:

Publicar un comentario