Les pedres esmoladores.
Josep Pàmies



Les pedres esmoladores, un patrimoni a conservar


PASSEJANT PELS CARRES DE L’ALEIXAR.....

Sovint al passejar pels nostres carrers m’he preguntat quin sentit poden tenir unes pedres posades en els pilars d’algunes portes amb marques rectes, llargues i/o curtes, de vegades formant figures amb punta d’escletxa o en paral·lel.

Normalment les veiem en pedres roges esmoladores, encara que les més importants les tenim en unes pedres negroses. Tot em porta a pensar eren pedres “per a esmolar l’eina”. Una eina que no seria precisament d’us casolà. Aquestes -dedueixo, i accepto puc equivocar-me -eren pedres d’esmolar eines de tall per a la defensa i  tindrien un caràcter d’utilitat i de disuadió

Quan vaig fer el treball  sobre la gen de  pobles que acudiren als jueus de  L’Aleixar en busca de préstecs (s.XIV), els vaig visitar tots, un per un, en prenia nota d’aquells portals, racons, etc. amb regust medieval comuns entre tots ells i l’Aleixar. Portalades amb regust àrab i/o jueu amb els seus arcs de mig punt i dovelles de pedra o de rajola on el blavet hi sovinteja, restes de torres o murs, etc.. Ara bé, el que em resultava estrany era que en pocs, ben pocs i veia les marques de pedres esmoladores en els pilars de les portals tal i com passa a la nostra vila.

En canvi si que n’he vist d’aquestes marques  en portals  d’entrada en poblacions fortificades, per exemple Girona o recentment a Badajoz en el portal de l’alcàsser, per citar-ne alguns.


PORTAL I MARQUES A L'ALCÀSSER DE BADAJOZ


Una mostra evident de quines eren les eines a esmolar. La pregunta que em faig és com és el perquè l’Aleixar en té tantes avui encara  dins el  casc antic.

Resseguint el nostres carrers observo no veure’n cap marca  al carrer de Fora, em sorprèn  ja que aquest era un camí a extramurs  amb les restes de la seva Ràpita i masies aïllades on s’hi anaren bastint cases al seus voltants, configurant amb temps l’actual traçat del carrer.

Així  doncs, les veurem al:

Carrer Major (documentat en el segle XIV) a les cases numerades amb el 26, 38, 44 per un costat i 19, 21 i 25 per l’altre.


EN FORMA DE FLETXA ( uns 4 talls)



Al Carrer Mitjà:

- de forma clara: al 17 i el 3 i, mig encobert el 15 en la part baixa ¡ i per l’altra costat el 6. Per la seva bellesa dues fotos:



Pedra fosca amb forma de fletxa al núm 6 



                                                                                          Pedra roja esmoladora i forats per alligar-hi les cavalleries, núm 3



Al Raval (avui Raval Alta), carrer de torres, portalades arabo-jueves (i alguna cosa més), hi veiem una pedra amb marques al núm 8.



Als  quatre cantons. La seva façana té detalls prou interessants...



I acabarem el recorregut pel carrer que mostra el seu passat àrab, el CARRER DEL FORN.

En podem veure encara al núms. 9, 11, 43 i 77. per un costat i al 28 i 40 per l’altra. Faig notar que el fer aquestes fotos el que fou durant 36 anys agutzil de l’Aleixar, i gran coneixedor del terme i vila el senyor Vicenç Martí, m’indica que en el num. 13 d’aquest carrer (portal d’entrada) a l’arcada superior hi havien dues pedres roges amb marques d’esmolar  i em pregunto: com la foto de Badajoz?



Racó de les cases 11 i 13 amb restes de torre a la dreta. Probablement un portal d'entrada.



La pedra amb més senyals la trobem en  el núm. 28 a Can Plana. Es una mostra de força i de poder.



EL núm. 28  una casa senyorial. És la que té més senyals, per que?



Com haureu vist hem posat la data a cada foto amb la intenció de deixar testimoni del dia en que s’han fet i, si no les poso  totes (unes 17 en total) és perquè us convido a seguir-les i a preservar-les.

Per a acabar, recordar una vegada més les façanes amb el seu ric patrimoni de símbols i senyals, els baixos de les cases amb arcs i murs que marquen un passat, les torres de defensa que encara es poden veure, en fi un ric patrimoni que si no fem entre tots l’esforç de preservar-lo, anirá desapareixent poc a poc.

L’Aleixar bé s’ho val, no ho creieu així?

No hay comentarios:

Publicar un comentario