Aspectes econòmics del Comtat de Prades
Miguel Giribets



La riquesa minera de la zona de Falset


La riquesa minera d'aquesta zona era coneguda des de la Prehistòria. L'àrea de Falset tenia llavors amb unes excel · lents mines de plom, el que va afavorir el comerç fenici que prenia com a base la conca de l'Ebre. Les troballes a la zona del Montsant demostren que allà es treballava el coure des de fa milers d'anys.

El 1342 comença l'explotació de la plata, un fenomen que adquirirà un gran nivell a l'Edat Mitjana. La plata servia per encunyar moneda i en certs moments ha tingut més importància que l'or. En concret, les monedes de plata eren la que es feien servir en el comerç amb l'Orient. La majoria d'aquestes mines eren al terme de Falset i Bellmunt del Priorat, que formaven el mateix terme municipal en època medieval.

Els comtes de Prades també tenien drets sobre les mines de plata de l'Albiol, tot i que aquesta localitat s'ubicava fora del seu comtat i dins de les possessions de l'arquebisbe de Tarragona.




Minería a l'Edat Mitjana



Al principi, el comte Pere es va recolzar en els miners de Sardenya, illa que llavors formava part de la Corona d'Aragó. En poc temps, Falset comptava amb una petita colònia de miners sards.

L'extracció del mineral es feia mitjançant concessió de l'activitat a particulars o 'empreses'. Hi va haver diverses ordenances per regular l'explotació de la plata. La primera va ser del 1344, modificada el 1348 i 1352. El control del comte s'incrementa a mesura que es van fent canvis en aquestes ordenances. A l'última actualització, correspon al comte el 20% de la plata extreta, alhora que les despeses d'explotació corren enterament a càrrec del miner.

Segons va manifestar Joan I a les corts castellanes de Briviesca al 1387, la posada en marxa de les mines de Falset havien fet que les rendes del comte de Prades passessin de 10.000 a 30.000 florins.

També es coneixen mines de plom en aquesta zona, metall que era objecte d'intercanvis comercials. El plom es feia servir per a les sostres en una forma de planxes, per protegir la carcassa de fustes de les torres i altres usos.


Un altre material que es treia de les mines era la galena, que s'usava per maquillar i protegir els ulls, ja que té un efecte antibiòtic. Es coneix des de la Prehistòria i en alguns llocs se li atribueix un poder màgic per la protecció que dóna als ulls (Egipte, l'Índia ...)

Al segle XIV es va aconseguir en les mines de Falset un nivell d'explotació notable, que es va perllongar fins al segle XVI. L'activitat s'ha mantingut fins al segle XX.

Tot i que la zona estava dins de la Baronia d'Entença (Falset-Bellmunt, Mora, Tivissa, Garcia, Pratdip), pertanyia al comte de Prades des de la creació del Comtat.

A l'Aleixar hi havia mines de manganès al segle XIX, citades per Madoz. Desconeixem si el seu origen es remunta a l'apoca medieval o inclús anterior. El manganès s'usava des de l'antiguitat en els aliatges de metalls per donar-los major resistència, com per exemple, en la fabricació d'espases.

No hay comentarios:

Publicar un comentario