L'Aleixar cristià.
Josep Pàmies




Construccions medievals cristianes



Una mostra a 'Cal Català' de l'Aleixar


Una vegada conquerides als àrabs les places  fortes de l’Aleixar i d’Albarca (*), Bertran de Castellet de Reus tingué via lliure per a plantar-se al peus de Ciurana.

No sabem si l’empresa li fou costosa o si es rendiria aviat, cosa que dubtem al contemplar l’emmurat i torres que gaudia la població i la destrucció de punts forts de la defensa en la part Nord i Nord-est, al veure com aquestes  es van  refer més tard  en temps dels cristians.

Fos com fos, els nous propietaris referen muralles, aixecaren noves cases, redistribuïren carrers i places, s’alçà l’església, es dristribui el poble en bastida, etc. i pel terme aparegueren masies i  ermites  de Sant Antoni a l’Aleixar i a Maspujols (llavors t.m. de l’Aleixar) i Sant Blai. Fou sens dubte una important transformació que requeria un  projecte de població, estabilitat, i molts  recursos humans i financers de tota la població per a dur-los a terme.

No ens ha d’estranyar doncs, la pujança de la comunitat jueva (ja existent a la vila en temps de àrabs com ho prova un document que parla d’un préstec fet per un jueu de l’Aleixar a Ramon Berenguer IV de 2.000 sous per a la conquesta de Tortosa) d’aquells segles, que ja hem presentat en un altre treball d’aquest bloc.

No serà un detall exhaustiu ja que no és aquesta la intenció. Més aviat un ventall de construccions. Amb ell, esperem  seguir guadin de la vostra confiança.


Notes


(*) Jesús Avila Granados a Historias de Iberia Vieja

No hay comentarios:

Publicar un comentario