Comtat de Prades. L'organizació del territori.
Miguel Giribets



La segregació de Maspujols, 1629




Maspujols va formar part de l'Aleixar fins el 1629, en què es va constituir com a poble. La vinculació de Maspujols a l'Aleixar està documentada al llarg de tota l'Edat Mitjana: l'alcalde de l'Aleixar “pot posar pena als homens de Maspujols en dit lloch de sinch sous y deu sous y executar aquella”  (1337); els mostasafs de l'Aleixar “poden executar banys en la franquesa de Rocabruna y en lloch de Maspujols” (1563).


El camí cap a la independència va durar unes quantes dècades. El 1530 Maspujols elegia un jurat; el 1556 existia un Consell i uns jurats en aquesta localitat; el 1561 se sap que el Consell de Maspujols es componia de dos jurats; en el mateix any el capellà de l'Aleixar permet que a l'església de Maspujols tinguin pila baptismal i cementiri; l'any següent Maspujols té un sacerdot propi; el 1599 una sentència del comte concedeix a Maspujols la facultat de poder elaborar una terna d'alcalde, triar un mostasaf i nomenar tres jurats, situació que es confirma en 1610.

 En la segregació de Maspujols va ser decisiva la intervenció de l'arquebisbat de Tarragona, ja que l'església sempre va anar per davant en la concessió de drets a aquesta localitat (pila baptismal, cementiri, sacerdot...)


El 1556 i 1562 Maspujols va iniciar els tràmits administratius per a constituir-se com poble, al que el comte en aquell moment s'oposava: “lo loch y partida de Maspujols y Rochabruna és dins lo terme de la lexar y part de aquell y aximateix és de la ballia de la lexar de talmanera que lo balle de la lexar posloctinent en lo loch de Maspujols y açò de temps inmemorial”, el que torna a reafirmar el mateix 1629: “se veu ésser lo lloch de Maspujols  ab son terme dins lo terme del Aleixar”. Finalment, el 1629 Maspujols aconsegueix la seva independència com a municipi: “Fitament y devissió de la terra de Rochabruna, terme novament constituhit del lloch de Maspujols, Comptat de Prades”.

Què havia passat si el comte de Prades estava en contra de la segregació? Sembla clara la intervenció de l'arquebisbat de Tarragona, ja que l'església sempre va anar per davant en la concessió de drets als de Maspujols (pila baptismal, cementiri, sacerdot...) en, segurament, una lluita per l'hegemonia amb la noblesa feudal de les comarques de Tarragona.


Les notes documentals són de Joan-Miquel Ventós, Notícia històrica del Comtat de Prades al Baix Camp

No hay comentarios:

Publicar un comentario