Cabanes de pedra seca
Josep Pàmies i Miguel Giribets



Les cabanes de pedra seca de l'Aleixar


Presentem un total de 13 cabanes de pedra seca al terme de l'Aleixar:



* Cabana del Camp de Vent, d'en Ramon Pastor
* Cabana de Trilles ("el David")
* Cabana "el mono"
* Cabana del Camp de Vent
* Cabana del Camp de Vent del Gàllera
* Cabana del Puig d'en Bacona
* Cabana "el Solà"
* Cabana de Les Fonts. "el Fenech"
* Cabana de La Riba del 'Miguelitos’ 
* Cabana de Les Planes, "el Xacó"
* Cabana "el Serrà"
* Cabana de Sant Antoni o "el Pataca"
* Cabana d'en Nonya, partida Fonts



Cabana del Camp de Vent, d'en Ramon Pastor


Vista general. Esta orientada a 130º, per aprofitar sobretot el sol de l'hivern

La volta de la cabana, una autèntica obra d'enginyeria.


Cabana de Trilles ("el David")
fotos: arxiu Andreu Vernet



Trilles. Entrada a la cabana. 2008


Trilles. Sostre de volta de la cabana. 2008


Trilles. Prestatge-armari dins la cabana. 2008


Trilles. Entrada a la sub-cabana dins la cabana gran.

La cabana està orientada a 240º aproximadament, coincidint amb la posta de sol del solstici d'estiu. No està, doncs, molt assolellada; una sub-cabanya (habitació interior) evita el fred de l'hivern. L'energia mitjana és molt alta, al voltant de 17.000 UBV.

L'alt de la volta és de 2 m .; les dimensions dels diàmetres del primer habitacle, en forma d'el·lipse, són de 2m. i de 1,80 m.; les dimensions del segon habitacle són d'altres 2 m. per 1,10 m.





Cabana del Mono
fotos: arxiu Andreu Vernet



Antiga mina ja inservible. Antigues trilles del Vernet. Part Baixa



Cabana del Camp de Vent
(propietari: Sebastià Martí i Puig)
fotos: arxiu Andreu Vernet



Entrada. Dimensions de la cabana: 3,40 m diàmetre i 1,65 m altura. Dimensions porta: Altura 80 cms, ample 70 cms. En molt bon estat. 2009
El triangle que veiem en la part superior de la porta és el triangle àuri. Casualitat?. La relació entre la base del triangle i qualsevol dels seus costats és pràcticament 1,6. El valor real del nombre àuri, a tres decimals, és 1,618. 

Wikipedia ens diu que "es tracta d'un nombre algebraic irracional (la seva representació decimal no té període) que posseeix moltes propietats interessants i que va ser descobert en l'antiguitat (….). Aquesta proporció es troba tant en algunes figures geomètriques com en la naturalesa: en les nervadures de les fulles d'alguns arbres, en el grossor de les branques, en la closca d'un caragol, en els flòsculs dels girasols, etc. (…)

"Així mateix, s'atribueix un caràcter estètic als objectes les mesures dels quals guarden la proporció àurea. Alguns fins i tot creuen que posseeix una importància mística. Al llarg de la història, s'ha atribuït la seva inclusió en el disseny de diverses obres d'arquitectura i altres arts." 

Apareix en les piràmides de Gizeh, en el Partenó d'Atenes, en les obres de Da Vinci, en la música de Mozart, Beethoven ... També se li coneix com a "divina proporció".

Foto actual, 2015, MGM. La cabana està orientada a uns 20º, de manera que mai li entra el sol.


Interior de la cabana. 2015. Foto MGM





La volta. 2009


Cabana del Camp de Vent del Gàllera
(antigament 'El Catxo')
fotos: arxiu Andreu Vernet



Entrada. Diámetre 1,20 m; porta de 1,10 x 0,65 m.Té una petita cavitat tipus mina. Dimensions de la cabana: 1,70 alt; 2,50 fondo; 3,00 ample.


Situació actual. Foto MGM. La volta no està formada per pedres en espiral sinó per fileres de grans pedres en forma de 'V' invertida (falsa volta).


La volta. La cabana té una orientació de 120º (solstici d'hivern), per aprofitar el sol sobretot a l'hivern.



Cabana del Puig d'en Bacona
(propietari: Pepito Pastor)


Vista general. En bon estat, encara que s'observa algún deteriorament



Vista des de l'interior


La volta


La cabana és de base circular de 1,10 mt. de ràdio (2, 20 de diàmetre intern). La seva porta actual té unes mesures de 1,30 d'alt per 70 cm. de mitjana. La seva alçada interior fins al punt més alt de la cúpules 2,10 m (si es netegés sortiria més).

Orientació: la porta mira a 180º. és a dir Nord / Sud. Tracta d'evitar el fred de nord. No hi ha energies internes; des de dins la porta surt una linea d'energia cap a la seva part esquerra que desemboca en primer lloc en un cercle negatiu i un altre de positiva.

El més curiós és la cúpula totalment vista sobre el terreny. Es protegeix externament amb un marge circular de pedra seca; a la part superior del mateix, hi ha vegetació.



Cabana del Solà
fotos: arxiu Andreu Vernet



Vista de la porta. Partida Pagesos (pedrera de marbre)


Vista de l'interior




Cabana de Les Fonts, "el Fenech"
fotos: arxiu Andreu Vernet


Cabana petita, mig tapada. No s'hi pot entrar.


El sostre


L'interior






Cabana de La Riba del 'Miquelitus'
fotos: arxiu Andreu Vernet



Porta d'entrada. Altura de la cabana 6 pams, diàmetre 8 pams. La porta té d'ample 2,5 pams i una altura de 3 pams. En bon estat.



La volta


L'interior



 Cabana de Les Planes, "el Xacó"
fotos: arxiu Andreu Vernet



Vista frontal. Cabana tancada amb porta, pany i clau. Té una bústia. Propietat d'un parceler. Capacitat construïda: 6-7 persones



Vista posterior


Vista lateral



Cabana del Serrà.
(propietari: Maria Anglés)
fotos: arxiu Andreu Vernet


Vista exterior. Cabana rectangular amb bancada tipus mina. Dimensions: 1.70 x 1,20 llarg i altura 1,65 m. Té un abelló de 40 x 47 cm d'altura. Conserva un prestatge de pedra en bon estat. 2009


L'interior


L'interior


La volta






"Cabana" de Sant Antoni o "el Pataca"

Cabana de Sant Antoni



No és exactament una "cabana de pedra seca"; més aviat, és un cas singular. Les seves mesures són: altura 1,5 metres; ample 2 metres i profund 1,50 metres. Està orientada a l'Est. Data de fa més de 1.000 anys, de manera que segurament és àrab.

Está adossada a un embassament de pedra (avui amb aigua) i desguassa per una conducció adjunta a l'entrada de la caseta, de manera que aquesta, no pot ser un antic desguàs. Podria tractar-se d'una edificació àrab, amb la funció, a part de l'agrícola, de controlar les aigües que arriben als PUADORS, lloc de proveïment per a la població, molt controlat per l'administració, com veiem en les Ordinacions del segle XV de l'Aleixar.


Interior de la cabana




Cabana d'en Nonya
Partida Fonts




És una cabana petita. El sostre ha desaparegut. Está orientada a 110º-120º per aprofitar el sol de l'hivern. Les coordenades són: 41º12'1''N, 1º2'39''E. Destaca per la seva perfecta construcció. Está en una zona de marges fets amb una maestria increïble.





No hay comentarios:

Publicar un comentario