La maçoneria a l'Aleixar
per Josep Pàmies



El Maçons, qué hi fan a l’Aleixar


En l’edat mitjana l’Aleixar no era absent a aquest moviment. De feina no els hi mancaria. Amb la conquesta de l’Aleixar –suposem - per Bertran de Castellet, parts dels murs exteriors, torres i portals restarien malmesos, calia refer-les i eixamplar-les (com el portal de Llevant) redistribuirien (més aviat mutilarien) la plaça major, és remodelava el carrer de l’Aigua en forma de bastida i  es construirien les  cases i torres pels nous amos. Fora vila al ser l’Aleixar terra fronterera amb la vegueria de Tarragona, (l’Aleixar pertanyia a la vegueria de Montblanc) calia també ubicar-hi punts estratègics com son Torre Regina, Mas de Pujol (avui població de Maspujols) o el Salvià (mas de Cercós), tot ells seguin unes normes de construcció i d’ubicació. Les distàncies d’aquestes tres edificacions venen donades pel nombre d’or (1,6181...). Però hi havia més. Les construccions dedicades una a Sant Blai i l’altre a Sant Matí com a fruït d’aquesta època prou feina donarien als tècnics i operaris de la construcció.
El portal de llevant. Mostra una construcció cristiana. L’antic era més endins   
  
Un mur extern refet
Quants en tingueren a l’Aleixar? No ho sabem, però que la seva estada pot arribar a dos segles ho saben per les referències més amunt esmentades Els seus noms podrien ser ben bé alguns dels habitants del Mas del Maçons (?) que acudeixen al crèdit entre l’any 1345 i 1348, (alguns ho fan en diferents ocasions) en el ben entès que en cadascuna d’aquestes famílies tindrien mes membres i que no tots els habitants de la masia acudirien al crèdit, bé per no necessitar-lo i simplement  per a  no hi tenir-hi opció .
 En veurem uns quants :
 Extret del Liber Iudeorum 90 de l’Aleixar. (1345-1349) de Teresa Aleixandre. La data, es la en que es fà el document

Podem observar com en dos casos es fan operacions conjuntes amb persones d’altres indrets.

Aquí se’ns acaba la informació que tenim del Mas del Maçons. No serà fins  al segle XVIII que tornarem a veure senyals d’aquesta comunitat. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario