El crédit a l'aljama de l'Aleixar
Josep Pàmies


Tortosa


Operacións realitzades entre jueus de TORTOSA i jueus de l’Aleixar.



TORTOSA,  Portal dels Jueus (foto. J. Pàmies)


Tant sols hi veiem aquestes anotacions en el Liber Iudeorum núm. 90 de l’Aleixar (1344-1348).



Entenem que cal aturar-nos en aquestes dues operacions.

Per Gabriel Secall tenim noticies que Caton Aliezer jueu de Tortosa va traficar durant una temporada amb jueus de l’Aleixar. No en tenim cap referència més. Tampoc d’altres autors que citen a aquest  tortosí ens aporten rés més.

A través del doc. 518 (AHAT LI 13  foll 85r) veiem que és familiar de Vital Salamí de Tolosa (cognato meo) jueu de l’Aleixar amb escasses operacions i   de poc import  (162 sous en total) llevat de la present de 2.000 sous  ¿a que ve aquesta operació?.Negocis en el port?
Aquesta operació (518) de data 20 abril 1347, fà referència al pagament del dipòsit (comanda) . Tal i com manen els cànons jueus amb dos testimonis Bernanrdus Oreyla et Raymundos Oreyla,  hi  són present i baix la formula “Fiat apocha de receptis dictis denariis”.

El que ens sorprèn és el fet que la operació anterior anotada (515) tingui la ref. AHAT. LI fol 84r i data de 21 d’abril 1347, es a dir que sembla posterior a la 518 peró es registra 1 dia més tard. Aquesta darrera també és una dipòsit en comanda pel mateix import . Es tracta d’una operació , o en són dues, una que es cancel·la i una altra de nova?




No hay comentarios:

Publicar un comentario