Necròpolis de Rocanys
Josep Pàmies
Miguel Giribets



Necròpolis de Rocanys - part alta


A la part alta de Rocanys, just a la cresta de la muntanya, apareixen una sèrie de possibles enterraments de Camps d'Urnes. En total, sembla haver-hi entre 15 i 20 tombes, un grup d'elles estan disposades segons les línies Hartmann. Un altre grup se situa al voltant d'un túmul de considerables dimensions.

Les zones d'enterrament són de molt baixa energia, entorn als 3.000 UBV. La seva datació estaria als voltants de l'any 1.000 a.n.e. Només podem parlar d'algun tipus d'orientació solar a la tomba sobre una gran túmul, que esmentem més amunt.



Conjunt de 5 enterraments



Restes d'una de les tombes. 




Els 5 enterraments, alineats amb el Nord






Dibuix aproximat de les tombes. Están sobre linies Hartmann.




Tomba


Tomba a prop del conjunt anterior. S'aprecia clarament la disposició de les pedres en cercle. Diàmetre 0,70 metres. Als voltants podem trobar altres enterraments.




Gran conjunt tumular


La tumba s'ubicaría sobre aquest gran túmul, segurament artificial. Les pedres, molt escampades, no permeten fixar el cercle que formava l'enterrament.



Croquis aproximat. S'aprecien 3 petites tombes al costat del gran túmul. Sembla que aquest estaría orientat, d'un costat, cap a la sortida del sol en el solstici d'estiu i, d'altre, cap a la posta del sol en el solstici d'hivern






No hay comentarios:

Publicar un comentario