Cabanes de pedra seca
Josep Pàmies i Miguel Giribets



Notes sobre les cabanes de pedra seca



 La cabanes de pedra seca a Catalunya

Les ribes de la Mediterrània són una de les zones del món amb una major presència d'elements de pedra seca. La durabilitat del material usat (fonamentalment pedra calcària) i l'escassa vegetació espontània de les zones on abunda (a causa de l'escassa pluviometria) han contribuït a la conservació de moltes d'aquestes construccions: marges, barraques de vinya, cabanes de volta, basses, paravents, etc. Per la seva banda, la part meridional de Catalunya, les illes Balears, així com el nord del País Valencià constitueixen un dels màxims exponents de la pedra seca a la riba mediterrània.
La presència de la pedra seca a Catalunya es manifesta d'una forma més tangible al Camp de Tarragona, el Penedès, als secans de les Garrigues, l'Urgell, el Segrià, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, l'Empordà i el Montsià, entre d'altres.


L’arquitectura de suport a l’activitat agrícola i ramadera

Corresponen a construccions que feien la funció de cobert d'estris i lloc de descans. L'utilitzaven els pagesos quan les feines del camp requerien romandre-hi més temps i per protegir-se de les tempestes quan les finques eren lluny del nucli urbà. Si les dimensions ho permetien s'utilitzaven també com a lloc de descans pels animals de tir. Amb la irrupció dels tractors i els cotxes, aquestes construccions han anat perdent la funció original. D'altra banda, les vores de les cabanes i barraques solen ser l'espai de la finca elegit per ubicar els diversos arbres d'ombra que, per la seva major grandària, han esdevingut referents d'un paisatge dominat per cobertures vegetals de poca alçada.

Cabana de Trilles, l'Aleixar




Barraques de vinya
  
Es tracta del tipus de construcció més comú a la Mediterrània. A Catalunya, el trobem a les comarques centrals, al Camp de Tarragona i a tot el litoral en gran nombre. Probablement la tècnica per construir-les, el sistema d'aproximació de filades, sigui molt antiga. La tècnica consisteix en anar sobreposant les pedres horitzontalment sense polir, aplanades, ben aparellades entre si i amb un lleuger pendent. La filada superior es decanta cap a l'interior, tot formant anelles de pedra de radi decreixent fins a la cúpula, que es tanca amb una o diverses lloses. A vegades, a sobre també s'hi posa una capa de terra i argila i fins i tot fixadors vegetals, com els lliris (Iris germanica).


Cabanes de volta

Són construccions realitzades fonamentalment al llarg del segle XIX a la zona de les Garrigues, l'Urgell, Segarra i Terra Alta. Normalment estan fetes sobre terreny en pendent amb filades consecutives de carreus formant un arc de mig punt i amb la façana incorporada un cop conclosa la volta. Una vegada feta l'estructura, s'afegia terra natural a sobre per tal d'impermeabilitzar-la. En planta acostumen a tenir entre 15 i 35 m² de superfície, i una única porta -ocasionalment amb un respirador a sobre- i sense finestra.


Balmes murades

Per balma murada entenem les coves naturals que s'havien habilitat com a estança amb l'aixecament d'una paret de pedra seca per la part exterior que presentava un accés i normalment una sortida de fums. En algunes zones, trobem balmes murades d'una gran superfície que feien la funció de corral per als ramats.


 
La volta. Cabana de Trilles, l'Aleixar



Cabanes de teula

Anomenem cabana de teula les construccions de planta quadrada o rectangular de paret de pedra seca i coberta de teula àrab a una o dues aigües. La seva grandària, obertures, distribució i altres característiques són molt variables. Després dels marges, són l'element de pedra seca més comú construït a l'entorn del litoral peninsular entre finals del segle XIX i primers dels anys cinquanta del segle XX, època a partir de la qual comencen a utilitzar-se materials ceràmics.


Recers o paravents

Es tracta de construccions senzilles concebudes per protegir-se del vent, formades per una paret simple de pedra seca. Presenten formes diverses -circulars, de ferradura, quadrats, rectangulars- generalment amb l'entrada orientada al costat contrari d'on bufa el vent dominant. En podem trobar aïllats o adossats com una prolongació de la paret exterior d'una cabana o barraca.

(Aquesta informació sobre 'Les cabanes de pedra seca a Catalunya' correspon a la web
http://www.catpaisatge.net/dossiers/pedra_seca/esp/presentacio_catalunya.php)


Prestatgeria. Cabana de Trilles, l'Aleixar

Les tècniques de construcció

 La tècnica per construir la barraques que utilitzaven els pagesos o els margeters -el sistema d’aproximació de filades- es remunta a l’època neolítica i s’ha utilitzat fins al primer terç del segle XX. La tècnica consisteix en anar sobreposant les pedres horitzontalment sense polir, aplanades, ben aparellades entre si, falcades amb altres pedres de mides més petites, amb reble per omplir els buits del mur, generalment unides en sec (pedra seca) i, en ocasions, amb fang. (…)

La majoria de barraques tenen un sol espai interior que compartien besties i persones i disposen de menjadora pel bestiar.  D’altres són dobles i tenen una estança i un estable. Normalment disposen d’una porta encarada a migdia a resguard dels vents dominants. Les portes estan tancades a la part superior  per una llosa plana, d’altres més elaborades fan la portalada amb un punt d’arcada.

Les cobertes estan construïdes creixent amb pedres planes, falcades per un costat per tal de donar pendent des de la paret de la barraca cap el centre, després es posava la pedra clau al bell mig de la teulada i finalment es tirava terra per tapar forats i plantar-hi lliris (Iris germanica), a fi de lligar el teulat.

(Aquesta informació sobre 'Técniques de construcció' correspon a la web











No hay comentarios:

Publicar un comentario